Haber

Belgrad’da 9 Kişiyi Öldüren Çocuk Liste Hazırladı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da dün 13 yaşındaki bir çocuk sekiz akranını ve bir güvenlik görevlisini öldürdü. Polis, yaptığı araştırma sonucunda katliamı gerçekleştiren çocuğun ‘ölüm listesi’ oluşturduğunu belirledi.

Yasa gereği adı açıklanmayan çocuğun, saldırıyı bir ay öncesinden planlayarak hangi sınıflara gireceğini belirlediği bildirildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Vladislav Ribnikar İlkokuluna düzenlenen saldırıda altı öğrenci ve bir öğretmen yaralandı. Polis, çocuğun bu saldırıyı neden gerçekleştirdiğinin hala bilinmediğini söylüyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün televizyonda halka seslendi ve saldırıyı “Sırbistan’ın modern tarihinin en zor günü” olarak nitelendirdi.

14 yaşının altında olduğu için zanlının bu saldırıdan dolayı herhangi bir cezai sorumluluğu olmayacaktır. Çocuğun bir psikiyatri kliniğine gönderileceği belirtiliyor.

Vucic, bu saldırıdan sonra cezai ehliyet yaşının 12’ye indirilebileceğini söyledi.

Saldırıda hayatını kaybeden çocukların çoğunun 13-14 yaşlarında olduğu bildirildi. Peki 13 yaşındaki bir çocuk nasıl silah aldı?

Polise göre, çocuk silahları babasının kumbarasından aldı. Sırbistan’da 18 yaşından büyükler tabanca, pompalı tüfek ve mühimmat satın alabiliyor.

Mevcut eşyalara göre silah almak için geçerli bir sebebiniz olması gerekiyor. Sağlık raporu da istenmektedir. Silah ruhsatı verildikten sonra hekim, ruhsat sahibinin sağlığını izlemek ve herhangi bir değişikliği bildirmek zorundadır.

2022’de Sırp hükümeti silahların tescili için bir yasa çıkardı. Şimdi, bu yasanın etkisine dair bir veri yok.

Sivil toplum kuruluşu Belgrad Güvenlik Politikaları Merkezi’nden Predrag Petrovic, 2022’de BBC’ye makalede hala boşluklar olduğunu ve sağlık yetkilileri ile polisin gerektiği gibi işbirliği yapamadığını söyledi.

1990’ların başında, Yugoslavya’nın dağılması ve yıllarca süren savaşın ardından milyonlarca hafif silah ve tonlarca merminin izi sürülememişti.

2018 yılında yayınlanan Küresel Küçük ve Hafif Silahlar Araştırması’na göre Balkanlar’da vatandaşların elindeki küçük ve hafif silah sayısı, polis ve askerin elindeki sayının dokuz katı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu